استفاده از ظروف مسی در آشپزی و پذیرایی به هزاران سال قبل برمی گردد.
این ظروف به غیر از ظاهر زیبایشان بسیار کاربردی نیز هستند.
در طول این مقاله به برخی از خواص، فواید و مضرات مس و همچنین نحوه نگهداری و استفاده صحیح از آن می پردازیم.
ابتدا در مورد ساخت کانتینر صحبت خواهیم کرد.
برای ساخت ظروف مسی از فرآیندهای ماشینی (پرس) و دست ساز (چکشی) استفاده می شود.
در روش ماشینی:
در این روش از دستگاه های خم کن برای شکل دادن به ظروف استفاده می شود.
این مجموعه ظروف دارای خطوط موازی نازکی است.
در روش چکش کاری:
یک صنعتگر با استفاده از چکش ظروف مسی را در کوره شکل می دهد.
ظروف در این روش با چکش علامت گذاری می شوند.
مس به طور کلی در ظروف دست ساز ضخیم تر است
غذا به مرور زمان در این ظروف فرو میرود، بنابراین ماندگاری بیشتری دارند.
یک ظرف چکشی نیز گرانتر از ظرفی است که توسط ماشین ساخته می شود.
مس توانایی انتقال حرارت را به خوبی دارد که این ویژگی مهمی است. (رسانای حرارتی عالی)
توزیع حرارت عامل مهمی در پخت و پز است
با ظروف مسی غذا بهتر می چسبد و طعم بهتری پیدا می کند. همچنین غذا با سرعت بیشتری پخته می شود.
https://soghatzanjan.com/product-tag/copper-dishes/ مسی را می توان به درستی تعمیر و نگهداری کرد و عمر ظرف مسی را افزایش داد.
ظروف تزیینی مسی رنگ زیبایی دارند و می توان از آنها برای تزیین منزل و میز استفاده کرد.
همچنین ضد میکروب، قارچ کش و ویروس زا است که از دیگر خواص مس است.
برخی از نقاط ضعف ظروف مسی
نقطه ضعف عمده مس سمی بودن آن است. مصرف مقدار کمی مس برای بدن ضروری است. در مورد تأثیر مس می توانید در ویکی پدیا بیشتر بخوانید.
علاوه بر این، مسمومیت زمانی رخ می دهد که بیش از نیاز بدن مصرف شود.
برای جلوگیری از مسمومیت (رنگ سفید داخل گلدان ها) برای جلوگیری از مسمومیت باید گلدان ها را با فلز قلع پر کنید.
علاوه بر این، ظروف مسی زمانی که نزدیک شعله گاز هستند می توانند سیاه شوند. البته برای ظروف تزئینی مشکل وجود ندارد.
در بخش تعمیر و نگهداری، روش های تمیز کردن برای حل این مشکل ذکر شده است.
نکات استفاده از ظروف مسی:
رعایت نکاتی در انتخاب ظروف مسی از جمله موارد زیر ضروری است:
دو رنگ ظروف مسی وجود دارد: قرمز (مس واقعی) و سفید (مس زنگ زده).
ترشیجات علاوه بر پخت و پز و نوشیدنی باید در ظروف سفید رنگ نگهداری شود.
اگر این مواد سفید هستند، سطح در تماس با آنها باید قلع کاری شود
مسمومیت مس ناشی از جذب بیش از حد در بدن است. (تا زمانی که لایه مس روی قلع باشد مشکلی ندارد.)
می توانید از ظروف مسی بدون قلع برای غذاهای خشک مانند شیرینی و . استفاده کنید.
استفاده از شعله و حرارت ملایم برای افزایش طول عمر ظروف و پخت بهتر غذا توصیه می شود.
هنگام تعمیر قلع، صفحات نباید حاوی سرب باشند.
تعمیر مجدد قلع امکان پذیر است، اما انجام مکرر آن توصیه نمی شود.
شستشو و نگهداری ظروف مسی:
اول از همه و مهمتر از همه:
اگر داخل قابلمه قلع است از سیم روی آن استفاده نکنید.
اگر لایه قلع در حین پخت و پز خراشیده شود، فلز مس ممکن است مسموم شود.
وقتی مس در معرض شعله گاز قرار می گیرد، مستعد سیاه شدن است.
روش های زیر به شما کمک می کند تا یک ظرف مسی شیک و تمیز داشته باشید.
پاک کردن سیاهی:
در مرحله اول باید از نمک درشت، سرکه سفید، یک اسفنج با سطح سخت و یک شوینده معمولی استفاده کنید:
در این روش ابتدا نمک را روی سطح ظرف می ریزند.
کمی صبر کنید تا سرکه سفید در ظرف خیس بخورد سپس نمک بیشتری اضافه کنید.
اسفنج را باید در سرکه آغشته کنید و سپس قسمت بیرونی ظرف را بشویید. برای سطح بیرونی ظرف از روش زیر استفاده می شود.
به محض اینکه ظرف تمیز و زیبا شد،
برای رفع بوی نامطبوع ظرف مسی را با مواد شوینده معمولی (مایع ظرفشویی) و آب بشویید.
برای ظروف کوچکتر، روش زیر را در نظر بگیرید:
سرکه، نمک و یک فنجان آب را در یک قابلمه بزرگ بریزید.
در آب، ظرف مسی را بعد از به جوش آمدن آب در قابلمه قرار می دهند.
به محض اینکه ظرف تمیز شد شروع به خوردن می کنیم. بعد از اینکه ظرف را از قابلمه خارج کردید آن را خنک کنید.
سپس ظرف خود را در مایع ظرفشویی بشویید.
3- نمک، سرکه، آرد:
ابتدا یک فنجان سرکه آماده می کنیم و به آن نمک می زنیم و سپس آرد را اضافه می کنیم تا محلولی یکدست و یکدست شود.
ظرف ما با این محلول تمیز می شود و دوباره آن را با مایع ظرفشویی می شوییم.